Irány a szupermarket

Indulás előtt készüljünk fel a bolti vásárlás témájában is: tegyél egy kört velem virtuálisan egy nagyobb élelmiszerüzletben, vagyis mit hol találhatsz, néhány furcsaság és segítség.

 Én leginkább a Coop üzleteit szeretem, mert sok van belőlük, elég nagy a választék, alacsonyabbak az árak, de nem a minőség kárára és sok olasz termék van. Mindig vannak akciósak is, ami igazán kedvező árú. Ennek óriás változata az Ipercoop (Firenze mellett Lastra Signa, Pisa mellett Navacchio, Livorno külvárosában...). Ezekben van műszaki árú, ruha, cipő, minden, ami szem szájnak kell. A Conad üzeleteiben kicsit más termékeket is találunk, (német), az árak kicsit magasabbak és kisebb a választék, de több igazán magas minőségű termék is van. Aztán ott a Panorama vagy kisebb változata a Pam, ezekben is vannak akciók, az árak is elég versenyképesek, de jóval kevesebb van belőlük. Van persze kifejezetten olcsó üzlet is, mint az Eurospin pl. Volterrában vagy a Lidl Ponsacco mellett, ezek olyan raktárszerűek. Csak a Pisa és Firenze környéki városokban van Esselunga, ami a kedvencem lenne, ha nem lenne olyan marha messze tőlem - igazán nagy a választék minden márkában és árkategóriában, sokféle ital és pékárú is.
Tegyünk egy kört együtt! A bejárat előtt 1 eurost kell a tolható 'carello'-ba tenni, hogy elszakíthassuk a többitől. Általában a parkolóban vannak, mint nálunk és bent már csak kisebb kosarat lehet találni, de ezeknek is van egy hosszabb 'fülük', tehát nem kell kézben vinni, hanem a földön húzhatóak. A nagyobb üzletek csarnokaiban, kisebb butikok, fodrász, újságos, kávézó is van. Több nagyobb Coopban van a bejáratnál az úgynevezett Salvatempo vagyis időtakarékos vásárlási mód az olasz törzsvásárló kártyával rendelkezőknek: ez egy kis vonalkód leolvasó, amivel minden termék vonalkódját le kell olvasni mielőtt az ember beteszi a kosárba és a pénztárnál a leolvasó kütyüt kell csak leadni és fizetni. Ezzel Magyarországon azt hiszem nem fogunk sohasem találkozni.... Az akciós termékek egy részét csak Coop-os kártyával rendelkezőknek adják, itt a solo pere soci felirat utal erre.
Az üzletben általában a zöldség/gyümölcs résszel kezdenek. Itt az egyszer használatos műanyag kesztyűvel kell megfogni és a kihelyezett zacsikba tenni az árut, majd a mérlegen lemérni és ráragasztani a vonalkodos árcédulát. Rengeteg salátafélét találunk és többféle paradicsomot, érdemes kipróbálni pár újdonságot is, pl a félig zöld paradicsomot, ami pár nap alatt beérik és tényleg jobb, mint a spanyol egyenparadicsom, főleg nyár elején. Én imádom a barázdás paradicsomot is, ami hasonlít a magyar paradicsompaprikára (de csak első ránézésre), de ez már elég drága és másnap meg kell enni. A finocchi a másik kedvencem, vagyis édeskömény, ennek télen van szezonja, otthon nem nagyon kapható, fura édeskés íze és ánizsos illata miatt az anyukám pl. ki nem állhatja, de én paradicsommal összevágom salátának télen, mikor más saláta nem nagyon van. Aztán a hűtőpultban van még előre zacskózott felvágott és megmosott saláta és keverékek, valeriana pici levélcsomókkal vagy a ruccola erős ízével. Minden általában zsengébb és kisebb méretű, mint otthon, fiatalabban szedik le pl. a spenótot is (nincs ere).
Általában itt az elején van a pékség is, ahol az ehetetlen toszkán sótlan kenyeret minden formában és nagyságban árulják - a fakemencében sütött változat egész jó és akár 2 napig is eláll. Van itt persze sós kenyér is (pane salato), csak kérni kell, meg pizza, amit folyamatosan sütnek és cecina is, ami a csicseriborsó lisztből készülő lepény és imádom. Vagy a sós, olajos, pizzatésztához hasonló szkecsata (ahogy ejtik). Torták és péksütemények is vannak, minden friss és isteni, érdemes kipróbálni őket.

Aztán a hűtőpultokban találhatjuk a tejtermékeket, joghurtokat, sajtokat: isteni mozarallát és ricottát, mascarponet vagy gorgonzolát.... Vannak előre szeletelt felvágottak, virsli és kész szószok is és persze a friss tészta, ezeket hűtve kell tárolni, de kevesebb idő alatt megfőnek (tojásosak) és van sokféle töltött is pl. ravioli vagy tortellini. A tejek közül az Intero a normál, a parzialmente schremato a félzsíros, csak ez a két féle van, meg persze a BIO változatok, a tejszín a panna feliratú, ebből van növényi is, de azt nem a hűtőpultban tartják.
Aztán a sonkákat és szalámikat, meg a sajtokat az úgynevezett gastronomia részen is kérhetjük, itt annyit szeletelnek le, amennyit kérünk. Ne felejtsd el, hogy grammban és nem dekában számolnak, de a legegyszerűbb darabra kérni (fette). A sonka vagyis prosciutto itt nem füstölt, és lehet cotto vagyis főtt sonka vagy crudo, vagyis nyers, ez utóbbi aztán lehet salato (nagyon sós, toscano) vagy dolce (kevésbé sós), ez utóbbiból a leghíresebb a pármai sonka. Téliszalámiszerű rúd is van, úgy hívják hogy salame ungherese vagy egy kicsit gyengébben sózott és rózsaszín és nagyobb átmérőjű a salame milanese. Ebben a pultban a sajtok mellett vannak félkész ételek, mint pl. orosz saláta, a híres toszkán májpástátom (crostino Toscano), pesto vagyis bazsalikomszósz vagy szardellával töltött kis pirospaprika (enyhén csípős), szárított paradicsom ecetes-olajos lében. Vannak kész ételek, mint tengeri herkenyű-saláta, borsó vagy bab köretnek.
A Coopban megpróbálnak arra is ügyelni, hogy kevesebb műanyag fogyjon, ezért pl. mosogatószert, öblítőt, folyékony szappant kimérve is lehet kapni, a flakont is adják hozzá de amikor kiürül, vissza lehet hozni és újra megtölteni. A gépből egy cimke is jön ki, amin a termék neve található, így otthon is tudni fogja mindenki, hogy mi van benne. Ez persze alig fordul elő egyelőre - én csak egy helyen láttam.
Ha tovább megyünk, jönnek a kekszes pultok, ami elég nagy, mert főként ezt esznek reggelire az olaszok tejjel, kávéval. Aztán vannak a konzervek, ahol a legnagyobb választékot a paradicsomból találjuk, van darabolt (a cubetti), préselt (passato), egészben héj nélkül, meg ízesítve, már kész szószként is. Vannak üveges zöldségek és ecetesek is, ezekben nem a magyar édeskés, hanem olasz borecet alatt vannak a gombák, olivabogyók és más zöldségek - az uborka is, tehát én nem is veszek ilyet. A pesto szósz bazsalikom levelekből készül, reszelt sajttal fokhagymával vagy anélkül, de van olajbogyós, szalonnás és még vagy ezer változat. Ja, és el ne felejtsem a tonno-t vagyis a tonhal koncerveket, amiből van olivaolajos és sima vízes változat is, az otthonihoz képest féláron.

A sörök, borok, italok pultjainál elég egyértelmű a vásárlás, csakúgy, mint a mosószerek és kozmetikumok polcain.

A mélyhűtő részben van pl. pizzaalap, tésztaételek, amiket egy sima palacsintasütőben a gázon lehet pár perc alatt készre melegíteni - egészen jók!! Van itt persze mindenféle hal és tengeri herkentyű, nagy a választék és majdnem olyan jó, mint a friss hal.

A hentes és halas pultnál (nagyobb üzletekben) vannak előre kiporziózott áruk és lehet kérni is - csak rá kell mutatni a hús darabra, amiből szeretelnek, illetve a halaknál kimérnek. A hús pultban nincsenek előre szétválogatott csirke részek vagy levágott húsok, inkább marhát esznek - drágább minden, mint otthon, de a minőség garantált. A steakből lehet kérni vastag 5centis szeletet és grillen megsütni, ez a bistecca fiorentina, amit utólag főszereznek és félig sülve esznek, de puha marad. Van kis salsiccia nevű nyers kolbászhoz hasonlító termék is, ez eleve fűszerezett és hamar megromlik. Hamburgert ott helyben nyomnak egy spéci géppel a frissen darált húsból, így mindig friss.

Na ennyi, persze mesélhetnék még, de majd folyamatosan frissítem ezt az oldalat is -most megyek, mert meg is éheztem.

folyt köv...

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145