Carrara márványhegyei

Ha tiszta fehér márvány, akkor Carrara, ezt már Michelangelo is tudta, igaz? Carrara ugyan már Toszkána de nagyon ott van Liguria határán

A Carrara-i márvány története egészen az etruszk időkig nyúlik vissza – találtak ugyanis olyan leleteket, melyek azt bizonyítják, hogy már az i.e. II. században készültek a 'fehér arany'-nak nevezett kőből tárgyak. Történészek szerint ebben az időszakban már bőven lakott volt a környék, és épp a márványbányákban dolgozók telepedtek meg itt.

Carrara Toszkána tartományban található, ám Liguria-hoz nagyon közel. Az Apuan-i Alpokban találhatók azok a bányák, ahonnan a kitermelést végzik, ma már nagyjából napi 15 000 tonnát. A bányák a város mögötti hegyekben nyílnak, ahová a feljutás elég nehézkes, de mindenképpen megéri. Kövessétek a Collonata falut jelző táblákat vagy a barna alapon fehér feliratos bányákat jelzőket. Mi a kűlszini fejtéssel kapcsolatos nyitott múzeumot néztük meg, voltak itt régen használt szerszámok és nyers tömbök.

Magának a carrarai márványnak is több fajtája ismert, amelyeket a színük és mintázatuk alapján különböztetnek meg. A legszebb és legtisztább, hófehér márványnak van a legmagasabb kalcittartalma, az elszíneződést a vas és más anyagok okozzák a többiben. Ebből a fehér anyagból használt annak idején Michelangelo is, amikor a méltán híres Dávid-szobor készült. A szobrászok a világ minden részéből jártak és járnak ide, van hogy hónapokig maradnak és várnak arra a darabra ami megihleti őket. A közeli Pietrasanta városban több művésztelep, iskola és rengeteg kiállítóterem van de a tereket is telepakolják érdekes 'művekkel'.

Ha a kíváncsiságunk a márványbányák felé visz minket, a célpont egyértelműen a Fantiscritti-bánya lesz – itt van ugyanis egy látogatható múzeum, és a bányába is le lehet jutni egy minivonat segítségével. Csoportokat indítanak általában, így elképzelhető, hogy várni kell, amíg összejön a megfelelő létszám – aki így tesz, nem bánja meg, ez garantált. A túra egyébként vezetett (természetesen), és kb. 30 percet vesz igénybe....

 

az olaszországról.hu oldalán lévő cíkk alapján írtam meg a fentieket, a teljes cikkhez klikk ide

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145