lisztérzékenység

lrg glutenfreeGluténmentes dolgokat itt is lehet kapni még a legkisebb boltokban is, egy étterem ennél már nehezebb. Nem kell azért otthonról hozni mindent annak, aki lisztérzékeny, hiszen nagyon sok terméket talál itt is a boltokban sőt vannak speciális pékségek és étteremek is. Ez a hivatalos jele itt balra, amit a dobozon vagy zacskón is feltűntetnek, de a legtöbb helyen külön polcra pakolják ezeket a termékeket. Pár konkrét ajánlat hogy senki ne maradjon le a pizzáról....

weboldalak:  A lisztérzékenységet olaszul úgy hívják, hogy celiachia, a weboldalhoz klikk ide Toszkánában is van weboldaluk, klikk ide Ez egy másik weboldal, ahol ilyen termékeket találsz, amiket aztán a boltokban kiemelt polcon tárolnak, klikk ide Egy olyan oldal ahol akár rendelni lehet: Bottega senza glutine, klikk ide Ezen a weboldalon vannak pékségek, cukrászdák, éttermek és hasznos címek, egyés Olaszországban. Beírod a város nevét és a legközelebbitől távolodva találsz egy listát klikk ide 

Boltok: Ajánlom a nagyon sok helyen megtalálható a COOP üzleteket, nekik saját márkás termékeik is vannak, klikk ide. Csináltam egy videot azokról amiket most 2015 januárjában meg lehetett kapni a boltban és relatíve nem a legdrágábbak voltak a kategorióában. Bevásároltam én is aztán csináltam egy gluténmentes termékbemutatót- klikk a videohoz

Aplicácio:  Akinek Iphon-ja van (vagy más smartphone-ja van) az letöltheti ingyen az AiC Mobile nevű aplikációt amiben talál egy teljes gluténmentes termékbemutatót, egy másik listát ahol gluténmentes pékségeket, boltokat, éttermeket mutatnak be akár térképen is pont ott ahol éppen vagy. 

Aztán itt van egy csomó cím ahol glutenmentes ételeket készítenek étteremben, vagy terméket árulnak és vannak receptek is klikk ide.

Általában igaz hogy a legtöbb gyógyszertár vagyis FARMACIA polcain vannak ilyen termékek, némelyik jobban felszerelt az átlagnál, főleg a nagyvárosiak.

Szintén termékeket lehet rendelni és helyben megvásárolni a STAR BENE termékeiből a gyárnál közvetlenül Calenzanoban a Piazza della Costituzione, 18/19 (zona la Fogliaia) - Tel. 055 8892380, aztán Firenzében egy csomó helyen árulják termékeiket:

 • Piazza Batoni, 1 (zona Viale Talenti) - Tel 055 701171
 • Via Carnia, 15/17/R ( zona S. Bartolo) - tel. 055 7879182
 • Via Senese, 225/R (galluzzo) - Tel. 055 2049063
 • Via Ponte di mezzo, 40/C (zona cinema manzoni) - Tel 0553245052
 • Via delle Panche, 91/C (zona careggi) - Tel. 055 4368647
 • Piazza Viesseux, 9 - Tel. 055 4625097
 • Via Reginaldo Giuliani, 124 (Zona Rifredi) - Tel. 055 4376962
 • Via D. Del Garbo, 2/R (zona careggi) - Tel. 055 4378740
 • Via Veracini, 9/R (zona Maragliano) - Tel. 055 355394
 • Viale Spartaco Lavagnini, 14/R - Tel. 055 4684441
 • Via Corridoni, 60 abc - Tel. 055 487475

FIRENZE

 • Viale della Repubblica, 183 (di fronte al tribunale) - Tel. 0574 577809
 • Via Firenze, 397/a (zona La Querce) - Tel. 0574-757352)
 • Viale Vittorio Veneto, 33 (zona Piazza San Marco) - Tel. 0574 23786
 • Via Roma, 115 (zona soccorso) - Tel. 0574 40007
 • A weboldaluk: http://www.starbenesenzaglutine.it/

Siénában lévő speciális pékség-cukrászda: Strada della Tressa, a Fi-Si útról a Firenze Sud-Porta Tufi kijáratnál kell lemenni, majd Monteroni D'Arbia irányt követni majd pár km után jobbra a Cirolo Arci della Coroncina, itt kell bekanyarodni. Siena közelében lévő spec. étterem ahol pizzát is csinálnak de mindent csak glutinmentes ételek vannak lisztérzékenyeknek : Piccola Oasi, cím Arbia (Asciano) Piazza della Republica, 70 web, klikk ide

Akit konkrétan érdekel még további cím vagy ötlet az küldjön emailt, mert van egy ismerősőm akinek a gyereke glutenérzékeny ezért sok bejáratott helyet ismer...

És a végére egy recept az Izes Italia havi kiadvány alapján: Tészta készíthető kukoricalisztből is

Közismert, hogy a lakosság egyre nagyobb hányada (20-30%) szenved különböző emésztési rendellenességben, lisztérzékenységben. Sok a szív- és érrendszeri betegségben, magas vérnyomásban szenvedő vagy túlsúlyos ember nálunk éppen úgy, ahogy a fejlett világban mindenütt. De a megterhelő fizikai munkát végezők és sportók is ahhoz a csoporthoz tartoznak, akiknek fokozott figyelmet kell fordítaniuk az étkezésre. Nekik ajánljuk a kukoricatésztát. Az Amerikából származó alapanyag, a kukorica évezredek óta az emberi táplálkozás egyik legfontosabb és legegészségesebb alapanyaga.

A lisztjéből készült tészta teljesen glutén(sikér)mentes, alacsony a zsírtartalma, koleszterinmentes, adalékanyagot és színezéket nem tartalmaz, aranysárga színét a kukorica természetes karotin tartalmától kapja. Ízekben gazdag, könnyen emészthető, kiváló főzési tulajdonságokkal rendelkezik, és sokoldalúan ízesíthető, ugyanúgy, mint a búzalisztből készült. Az tápértéke is kiemelkedő, magas az energia- és fehérjetartalma, kevés benne a szénhidrát és zsír, viszont sok benne a rostanyag, és sok fontos ásványi anyagot is tartalmaz.

Ipari jellegű előállításával Olaszországban már több mint 30 éve foglalkoznak. Formája változatos, készül belőle spagetti, orsó, kagyló, penne, rövid bordáscső, de még lasagna-tészta is. Elkészítése semmivel sem komplikáltabb, mint a durumbúzából készült változatáé. Tudomásunk szerint itthon is voltak, talán vannak is kísérletek a nagyüzemi gyártásra, de, amit mi ismerünk az házilagos készítés, drága biotermék. Bármennyire dicsérik is a magyar termékeket, ízben, élvezeti értékben nem érik el a hagyományos tészták színvonalát. Egy olyan terméket találtunk Olaszországban is, amely megvezette a lábát nem csak az olasz piacon, de külföldön is. A termékük kiváló. Mondjuk ki: a Le Veneziane márkanevű termékekről beszélünk.

 

Hozzászólások   

0 #1 Rekavicky 2015-10-21 11:53
2014es mail

Szia Viki!

Hazaérkeztünk toszkánai útunkról. Remekül éreztük magunkat. A szállás fantasztikusan kényelmes, tiszta és stílusos volt, a kilátás
lélegzetelállító.
Mindenhová eljutottunk, ahová terveztük. Átkompoztunk Elbára, voltunk Pisában, Livornóban és Fizenzében is.
Minket leginkább Volterra nyűgözött le az ódon épületeivel és az emberek kedvességével. A hazautazás napján megnéztük a húsvéti zászlódobáló attrakciót is.

A lisztérzékenyek számára földi paradicsom Olaszország, két étteremben is voltunk, ilyen finom gluténmentes pizzát, mint a firenzei Le Botteghe di Donatello-ban, még nem ettünk. És ugyanannyiba került, mint a normál pizza. A szupermarketek is roskadoznak a gluténmentes árutól, hihetetlen.

Nagyon köszönünk mindent, munkádhoz további sok sikert és örömet kívánunk.

Üdvözlettel:

M. Zsuzsi és családja

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145