sajtok

Isteni sajtjaik vannak az olaszoknak, a krémes ricottától a stracchinon át a gorgonzola, pecorino, grana és parmezan.... és csak a legismertebbeket néztem. Ideális egy finom borhoz egy pár szelet sonkával és olajbogyóval kiegészítve

A sajtok fajtáit felsorolni és bemutatni szinte lehetetlen, de mivel pár léve járok ezekhez a helyi termlőkhüz pár alapvető dolgot el tudok már mondani: Van a marhatejből készült sajt meg a pecorino vagyis juhtekből készült vagy a két tejet adott arányban tartalmazó sajt. Most a kecskesajtokat és más ritkaságokat nem említek mert nálunk nem jellemző. A tejet pasztörizálják vagy nyersen használják fel és az oltóanyag leeht állati vagy növényi vagy kémiai de mivel itt szinte mindenhol a bio gazdálkodás jellemző ez utóbbit nem használják szinte sehol. Aztán persze ott az érlelés aminek az ideje a pár hónapostól a több évesig terjed és akkor még nem beszéltem az ízesített sajtokról aminek itt még nincse olyan nagy hagyománya és talán a tartuffo vagyis szarvasgomba, meg a csípős paprika vagy bors darabokkal szokták ízesíteni.

Idén vagyis mér több éve járunk sajtoshoz vagyis olyan helyi termelőhüz ahol meg lehet nézni magát a sajt készítést és persze meg s lehet kostolni a sajtokat. Klikk ide

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145