vonatozás helyben

 A leggyorsabb és legegszerűbb talán a vonatozás hiszen az alagútakon közlekedő vonat alig pár perc alatt ér át az egyik faluból a másikba

Ideális megoldásakik azoknak is akik nem bírják a hajókázást vagy rossz időben mennek vagy csak nem akarnak kockáztatni és sokkal olcsóbb és gyorsabb is mint a hajó vagy autó. Amiben kedvezőtlenebb hogy a látvány meg sem közelíti a tenger felöl hajóval érkezőkét. A gyorsvonatok amik a tengerparton mennek észak-dél irányban vagyis Genova és Toszkána (Pisa) között járnak szinte csak átszáguldanak ezeken a kis falvakon, nem szoktak megállni. A heyi vonatok és a Cinque Terre Expressnek kereszteltek mindig megállnak mind az 5 faluban és előtte La Speziában, további északabbra eső városokban mint pl Levanto . A vonat viszont nem halad át  Portovenere sem Lerici városkán, erre nem vezetnek a sínek.

Jelenleg a sima vonatjegy ára 4 euro ami egy útra érvényes bármelyik faluból bármelyik faluba itt a Cinque Terrén- akár az elsőből az utolsóba is ennyiért mehettek de csak eggyel arrébb is ugyanennyi. Ha viszont kiszálltok akkor mindig új jegyet kell venni amikor viszsaszálltok- ez így elég drága és macerás mert sorba kell állni a jegyért a kasszánál vagy autómatánál és ez akár több mint fél óra is lehet. Érdemes tehát a napijegyet megvenni, ez a Cinque Terre Card Treno nevű kártya:

A CINQUE TERRE CARDnak több változata is létezik, az egyikben a vonatozás is benne van de lássuk pontosan: érvényes a falvakban található kis helyi buszokra, a gyalogos ösvények is ezzel járhatóak és internetezni is lehet vele. Mást is igérnek pl minden nap van szervezett idegenvezetős program, a tudományos foglalkozásokon is és engedménnyel lehet a la speziai múzeumokba is belépni. Ami fontos hogy az internet csak a kijelölt Hot Spot helyeken működik és kell hozzá kérni egy külön pass-t mikor veszed a jegyet. A vonatos változat egészen Levanto-tól La Speziá-ig mindkét irányban érvényes a vonatos közlekedésre aznap éjfélig. 

Saját tapasztalatból mondhatom hogy pár éve még katasztrofális volt a vonathelyzet de nem is írom le mert 2016ban változott!!! Az alig óránként járó ls folyamatos késésben lévő vonatok helyett most szinte 20 percenként járnak! Így szinte biztos hogy mindig mindenki fel fog férni vagy max 20 percet kell várnia nem órákat. Vigyazat: zsebesek mindenhol működnek, peronon es vonaton hiszen ennel jobb helyet nem is találhatnának.

jegyárak (2017): sima card felnőtteknek (illetve 12 év felettieknek) egy napra 7,50 euro, vonatozással kibővítve 16 euro, a gyerekeknek 4-12 év között a sima card 4,50 euro, vonatozással 10euro. Azoknak akik 70éven felüliek az ezüst kártya ára 6 euro vonatozással 13 euro egy napra, a családi card 19,60 euro vonatozással 42 euro. Ezek nem 24órára hanem a megváltás napján éjfélig érvényesek!! Mindegyikből létezik 2 napos válztozat is is de alig kevesebb mint az egynapos card árának kétszerese. Pontos infok mindig a weboldalukoon vagyis itt található: klikk ide Természetesen aki csak ki akarja próbálni a vonatot és egy pár km-re megy csak az egyikból a másikba annak egyszerűen meg kell vennie a sima vonatjegyet ami 2,10 euro.

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145