Pinokkio park

Collodiban született Pinokkio története, ahol ma egy tematikus park várja a látogatokat főleg a gyerekeket. Azért ne gondoljatok semmi különösre, egy lehetőség szabadtéri programra esetlegesen piknikkel azoknak akik Lucca felé járnak és van kedvük bemenni a hegyek közé

 Kezdődik a mese:

- Volt egyszer egy...

- Király! - szóltok közbe tüstént, kis olvasóim.

Csakhogy, barátocskáim, ezúttal tévedtek. Nem királyról szól a mese. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy darab fa.

Mégpedig nem is valami pompás, hanem csak egy közönséges tuskó. Olyan, amilyet telente a tűzre raknak, kályhába, kandallóba, hogy a szobát fűtse.

Hogyan, hogyan nem, ez a tuskó egy szép napon egy öreg asztalosmester műhelyébe került. Az öregnek Antonió volt a tisztességes neve, de mindenki csak Rézorr mesternek hívta az orráról, mert annak a hegye rezesebben fénylett a legszebb vörösréznél.

Rézorr mester nagyon megörült, mikor meglátta azt a fahasábot. Elégedetten dörzsölte a kezét, s azt dünnyögte hozzá:

- No, ez kapóra jött; éppen jó lesz asztallábnak.

Azzal már nyúlt is a fejszéért, hogy lehántsa a kérgét, lenyesse róla, ami fölösleg. Emelte a szerszámot, készült lecsapni, de a karja hirtelen megállt a levegőben. Vékonyka hangot hallott; azt mondta siránkozva az a cérnaszál kis hang:

- Ne csapj túl nagyot rám!....

Így kezdődik a Pinokkio, mely Toszkánában született, szerintem mindannyian olvastátok vagy láttáok valamelyik rajzfilm avgy rendes film változatát.

Carlo Collodi (eredeti nevén Lorenzini) újságiró egy gyerekújság hasábjain kezdte el írni 1881ben az "Egy burattino története" cimű meséjét, melyet aztán Pinokkioként adtak ki könyvben is. Ez a Biblia és Korán utan legtöbb példányban kiadott könyv!

A történet egy szegény fafaragóról szól, aki egy kisfiút formázó fabábot készit magának, ami életre kel. A báb rengeteg kalandba keveredik, és mikor csínytevéseit akarja titkolni hazugságaival elkezd nőni az orra. Hosszú sodródása során találkozik a macskával és rókával, akik becsapják, a tündérrel is és egy bálna gyomrában is megfordul.

Collodi egy kis falu, Lucca felett található a hegyek lábánál Bagno di Lucca felé. A hegyen jobbra látható az öreg, mesebeli falucska alig pár házzal egy erősen emelkedő szűk utcácska két oldalán, alatta egy kastély és gyönyörüen rendbetartott parkja is vonza a turistákat, természetesen ide is belépővel lehet bemenni. A gondozott angol kert szépen rendben van tartva, a sétányok és árnyas helyek, a virágok és különös növények sokakat vonz. Részletesen itt olvashtasz mindenről.

Jelenleg egy tematikus park is működik Collodiban mlyet még 1956ban alapítottak. Érdemes erre ellátogatni gyerekekkel, nekem maga az út a hegyek között is nagyon tetszett. Itt aztán a sövény-labirintusban minden sarkon a mese egy figurája köszön ránk, van egy hajos rész meg a végén természetesen a nagy (beton) bálna melynek a szájábva is be lehet menni. Van egy piknikes hely ahol leeht is kapni ennivalót és a fák alatti faasztaloknál megpihenni.

Parco di Pinokkio hajo a bálna

A park minden nap 8.30tol napnyugtáig van nyitva, a belépö 8.50 euro, és 6.50 gyerekeknek 3-14 évesig, és 65 év felettieknek, 3 év alatt ingyenes.

Akit érdekel a zoutube-on van egy csomó felvétel a parkról itt.

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145