Kirándulás a hegyek közé Luccánál

A völgyben kanyargó folyót követi az út egyre magasabbra, hangulatos kis hegyi falvak és fura hidak bukkannak fel. Egy kevésbé kulturális mint inkább természeti típusú kirándulás ami nagy melegben is megjárható.

Aki nem bírja már elviselni a hőséget és a középkori városokban lévő tömeget annak ajánlom ezt az erdei-hegyi kirándulást ami összeköthető Luccával de egy egész napot is kitölthet mert van itt kalandpálya és lehet raftingolni vagy erdőt járni is amiről a Fakultatív kirándulásoknál írtam az extrém menüben. 

Toszkána északi határa az Emilia Romagna régio felé egy magas hegyvonulat ami kelet nyugat irányban húzódik és természetes határt is képez egyben. Ha tehát az autópályán mentek Firenzétől Pisáig / Viareggioig a tenger felé akkor a jobb oldalon végig hegyek állnak az út meleltt ahova be lehet menni Pistoiánál, Montecatininél vagy Luccánál. Mi síelni szoktunk ide járni télen hiszen Abetone-ben rengeteg sípálya, felvonó is van ahol sokszor Húsvétig megmarad a hó. Erről a részről is írtam a Toszkánás menüben a 'Pisa és Toszkána északi része' pontban.

Nézzük mit ajánlanék én egy napra:

Kedvenc városom Lucca, - ezt már mondtam párszor -  ahonnan az alig 30kmre található Bagni di Lucca felé kell elindulni autóval a Serchio folyó mentén. Erről a részről részletesen a Lucca és környéke részben írtam, itt magára a kiréndulásra koncentráltam.

Érdemes megállni és megnézni a csendes kis falvakat és átsétálnia két különleges hídon: az egyik a Ponte delle Catene (Lánchíd) Fornoli és Chifenti között és Bagni di Lucca és Borgo a Mozzano községeket köti össze. A folyó áradása lerombolta az eredeti hídat amit aztán 1840 és 1860 között építették újjá Nottolini tervei alapján aki Angliában tanulmányozta ezt a híd fajtát és meggyőzte a főherceget hogy egy ilyen kóülönleges hídat építsen a megszokott forma helyett. Bár a II.világháborúban súlyosan megsérült az út borkolata , de Luigi Pfanner-nek köszönhetően újraépítették aztán.
A másik különleges híd a Ponte sulla Lima  ami egy gyalogos függőhíd és 1921-ben adták át a publikum számára. Homokkőből és fémkábelekből készült, egyedi szerkezettel. A Ponte delle Catene inspirálta az alkotókat a függőhíd elkészítésére és gyakorlatilag teljesen azonos projekt alapján készült. A függőhíd a Lima a Villa nevű patak felett húzódik és két lakott települést köt össze.

Aztán Luccától 20kmre beérünk Borgo a Mozzano-ba, a Serchio folyó és a Lima patak találkozásánál. A Ponte del Diavolo-ról (Az ördög hídja) híres, melynek eredeti neve Ponte della Maddalena (Magdaléna híd), de mindenki csak az Ördög hídja-ként (Ponte del Diavolo) ismeri és emlegeti. A 14. században építették és három asszimetrikus boltívből áll. A 900-as évek elején a jobb oldali boltívet a vasút részére emelték. Az „Ördög" elnevezés vagyis a híd története egy régi és ismert legendához kapcsolódik, miszerint a híd építőjének sokáig nem sikerült a középső boltívet úgy megemelnie, ahogyan szerette volna és ezáltal képtelen volt befejezni a „mesterművet"....kétségbeesésében az ördöghöz imádkozott, könyörgött. Az Ördög alku ellenében segített az építésznek, a hídon elsőként áthaladó „lélekért" cserébe. Így az Ördög segítségével mindössze egy éjszaka alatt elkészült a híd. Ravasz módon azonban a hídépítő egy kutyát küldött át a hídon elsőként...az Ördög becsapva ugyan, de a megszerzett „zsákmánnyal" elégedetten tűnt el a Serchio folyóban.

A városka építészetét egyértelműen a vallás határozza meg, 11 darab kisebb-nagyobb vallási létesítménnyel rendelkezik. Ezek közül a legfontosabbak a Chiesa di San Rocco, Chiesa di San Jacopo, Chiesa del Santissimo Crocifisso, Convento di San Francesco, Madonna delle Grazie detta „Dei Ferri".

Aztán Ponte a Serraglio nevű kisváros, csak másfél km-rel Bagni di Lucca előtt. Ez volt az első Európai kaszinója melyet az egyik Borbon, Carlo Ludovico alapított 1839ben. A sok külföldire főleg angolra utal hogy két évre rá itt épült fel az első olaszországi anglikán templom és egy angol temető. A Club de Angles nagy játékterem egészen a háborúig működött és itt csak angol vagy francia pénzt fogadtak el ami egy komoly britt koloniát jelentett a Lima völgyében. Az ex Casino Municipale (Községi Kaszino), ma már csak kongresszusi teremnek használják. A városkában épült nemesi kúriák szintén különleges és egyedi látnivalót biztosítanak az odaérkező turisták számára.

Maga Bagni di Lucca a termálvízről híres hiszen már a rómaik idejében is voltak feljegyzések tehát régóta ismert gyógyhatása. Több termálfürdő is található itt, két természetes barlang is van itt ahol gőzfürőzni is lehet, van ahok a víz 54 fokos !! A világ első játéktermének épülete, az első roulette is ehhez a városhoz kötődik... A középkorban a zarándokok, kereskedők is jártak erre hiszen nem csak a via Francigena hanem a via Clodia Nuova is itt ment át a hegyeken Lucca felé - előbbi Romába utóbbi Emiliába vezetett. A reneszánsz idején a Luccában élő nemesi családok villákat építettek ide hogy a termálvizet és a kellemes klímát élvezzék nyaranta, egyre többen jöttek külföldről is. ....Olyan hírességek merültek meg itt a vízben mint Hannibál aki megállt itt majd Dante, Dumas, Bjron, Schelley, Puccini, Rossini, Verdi, Mascagni... A Terme Bagni di Lucca egy wellness hotel is egyben ahova ti is bemehettek. Bagni di Lucca Villa, közigazgatási központ, mely helyet ad Villa Ada-nak, a gyógyászati és terápiás céllal működő elegáns termálfürdő complexumnak.  

  canyon013 canyonpark17 rafting4

Itt igazán a sportok kedvelői érezhetik jól magukat, főleg azok, akik szeretnek evezni, hiszen számos lehetőséget találunk raftingolni, kajakozni vagy canyoning-ra, akár egyszerűbb, akár nehezebb „pályákon", csoportosan vagy akár egyedül is. Aki azonban jobban szeret a szárazföldön annak lehetősége kínálkozik quad-dal bejárni a vidéket vagy a egy kalandparkban különböző szárazföldi akadálypályákon felmérni az erejét és állóképességét. Ezen felül a trekking és a mountain bike szerelmesei is jól szórakozhatnak, több szinten próbálhatják ki magukat, kezdőtől a haladóig, lényeg, hogy csodás panoráma utakon, ösvényeken, egyedi vízeséseken és egyéb természeti csodákon vagy azok közelében kerekezhetnek ill. gyalogolhatnak. Mivel én is elvesztem az ajánlatok tömegében kipróbáltam és kiválasztottam párat a szervezők közül - erről bővebben írtam az Extrém menübena Fakultatív programoknál.

 

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145