Kiutazás repülővel

A legkényelmesebb és leggyorsabb utazási mód, sőt néha még olcsó is, csak az a baj, hogy itt nincsen reptér a közelben. A legjobb talán a Ryanair közvetlen járata Budapest-Pisa vonalon.

A Cinque Terréhez legközelebbi reptér a toszkán Pisa reptere, a Galileo Gallilei, ez az igazi nagy nemzetközi reptér 

2012-ben beindult a Ryanair Budapest-Pisa járata is, most hétfő - szerda - péntek napokon jár. Egy kézitáskát is lehet vinni a kézipoggyász (kisbőrőnd) mellett, ami hivatalosan nem haladhatják meg a 10 kilót. Nagyon odafigyelnek a méretére, képesek 2 centi miatt feladatni a kézi táskát bőröndként és akkor már 50-70 euro körül kell érte fizetni. Mivel csak 90 kisbőrönd fér fel a gépre ezeket is elvették a lépcsőnél és betették a nagybőröndök közé. Most 2018 január 15től  mindenkinek le kell adni a beszállásnál ha nem vett elsőbbségi beszállást plusz pénzért. Természetesen feladhatjátok a nagyobbbakat, ezért pluszban kell fizetni egy fix összeget ésmax 20 kiló lehet (2018ban megszűnt a 15 kilós változat). A ryanair weboldala https://www.ryanair.com/hu/hu/ 

Vonat: először el kell jutni az állomásra vagyis Pisa belvárosba. A helyi busszal vagy az új Pisa Mover nevű magasan közelekedő japán típusú külső metróval mehettek. A vasútállomásról aztán mennek vonatok Milánóba vagy Torinóba, ezek megállnak mind La Spezia városában. Ide kell tehét eljutni mert innan mehettek tovább a helyi vonattal ami a Cinque terre express vagy hajóval a kikötőből.

Természetesen vannak autókölcsönzők is helyben, illetve egy másik épületben ahova át lehet gyalogolni 10 perc alatt vagy a tábvolabbi parkolóba járó kis buszra is felszállhattok ami 20 percenként jön és persze ingyenes és az első megállója az autókölcsönző csarnok.

Could not load widget with the id 697.

Légitársaságok:

Meridiana: 2006 decemberében indult, majd 2008 végén megszűnt a közvetlen járat. Belföldi járataikkal tovább lehet innen utazni.

Alitalia : Járnak Budapestről Pisába és Firenzébe is milánói vagy római átszállással, de igen borsos áron, a kedvezményes retour jegyek is általában 200 euro/főnél kezdődnek adókkal együtt. Weboldalán a www.alitalia.it -n lehet foglalni hitelkártyával. A legrosszabb azonban, hogy rendszeresen törlik a belföldi csatalkozásokat, tehát előfordulhat, hogy Milánóból törlik a pisai gépet, mert van egy firenzei is fél órával később, és arra tesznek fel mindenkit, aztán Firenzéből busszal viszik a pisai utasokat az ottani reptérre. Sajnos nekem ez többször kijárt, a csomagok elvesztéséről nem is beszélve...

Swissair -Zürichben kell átszállni, Firenzébe érkezik a gép, minden nap kétszer -reggel és kora délután indulnak, a jegy ára odavissza 200 euro felett szokott lenni.

Lufthansa - csak átszálással lehet Firenzébe vagy Pisába repülni Budapestről. Én 2012 karácsonyán próbáltam ki, egy repjegy fejenként 250 euro körül van, Müncheni vagy Frankfurti átszálással, elég jó a csatalkozás és enni is adnak, kutyát is lehet vinni (felárral) - kényeztetés és szinte a hét minden napján lehet utazni velük.

Fapadosok - A Skyeurope és Easyjet, majd a Wizzair pisai járatai is megszűntek 2012 elején. Most a Bologna újra bekerült, meg Roma meg Milano Bergamo, ahonnan autóval vagy vonattal lehet Firenzébe jutni. Szerencsére a Ryanair maradt 2idén is, hétfői, szerdai és pénteki indulással. Minél előbb foglalunk, annál olcsóbban juthatunk a jegyhez, főleg ha kicsit rugalmasan tudjuk kezelni az utazás idejét. A foglalás interneten vagy esetleg telefonon történik, a jegyet hitelkártyával kell kifizetni, cserébe egy kódot kapunk amivel indulás előtt 10 nappal lehet on-line becsekkelni és kinyomtatni a jegyeket, illetve ma már létezik eletronikus ticket amit nem kell nyomtatni csak a bvonalkódot olvassák le a bejáratnál.

Átszállások: a reptér és a vasútállomás között érdemes transzfert foglalni, pl. Róma Termini-től van busz (terravision) mindkét reptérre, amire interneten foglalhatunk helyet, de 3 órával a gép indulása előtt kell ott lenni a megállóban. Az ára pl. Termini-Ciampino egy útra 8 euro/fő, és oda-vissza csak 14 euro, 5 év alatt ingyenes. Nekem nagyon szimpi a városnézéssel összekötött transzfer, azaz akinek belefér az idejébe, megnézheti a várost is kényelmesen buszon ülve a transzfer alatt. Erről írtam a vonatos részben.

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145