Tudtad hogy a kék csíkkal felfestett parkolóhelyek a fizetősek?

Olaszországban kék-, fehér illetve (narancs)sárga színekkel felfestett parkolóhelyek vannak a városokban, ezekből a kék a fizetős hely. A történelmi belvárosba szinte mindenhol csak helyi lakosok hajthatnak be, ezt videókamerával ellenőrzik (Firenzében, Pisában). Az utcákon nem lehet megállni, amikor takarítógép jön - ezt az időpontot is táblával jelzik. Más furcsaságok is vannak, amikre érdemes előre felkészülni.....

 Az aszfalton fehér csíkkal felfestett parkolóhely ingyenes, de lehet, hogy engedéllyel lehet csak itt parkolni (lásd az utca kezdetén kitett táblákat pl. ZTL). Ritka, mint a fehér holló a nagyvárosokban, viszont a falvakban, kis városokban szinte csak ilyennel találkozunk - pl Lajatico-ban, Peccioli-ban, de a turisták által felkapott helyeken, mint San Gimignano vagy Siena, Pisa ne keress ilyet!
Az aszfalton kék csíkkal jelzett helyeken fizetni kell - legtöbbször parkolóautomatát vagy ritkább esetben parkolóőrt kell keresni a közelben.
A narancssárga/sárga csíknál viszont nem szabad parkolni, csak a megkülönböztetett járműveknek (mentők, tűzoltók...), vagy ilyen pl. a szállodák esetében a ki- és bepakolás idejére a vendégeknek fenntartott terület a bejárat előtt és a mozgássérültek helye. Ez utóbbihoz nemzetközi engedély kell, amit otthon lehet kérni.
Már vannak rózsaszín helyek is a terhes nőknek, pl. kórház előtt.
A keskenyebb helyek logikusan motoroknak van felfestve, oda autóval nem lehet állni.

Időbeli korlátozás: sokszor csak 1, vagy 2 órára lehet az autót otthagyni pl. egy belvárosi frekventált helyen, ezt a táblán jelzik pl. 1h- 1 óra vagy 20min - 20perc. Ebben az esetben a kis papírt vagy műanyag órácskát kell kitenni a szélvédőre az érkezési időre beállítva (disco orario olaszul), de mivel nektek ilyen szerintem nincsen, akár egy papírdarabra is rá lehet ezt az időpontot írni (óra, perc) amikor odaálltok a parkolóhelyre.

Fizető helyek: az automaták (parcometro olaszul) általában 2m magas kék oszlopok, amelyek felett ki van írva, mennyibe kerül pontosan egy óra parkolás és mennyi a minimum, amit be kell dobni, esetleg munkaszüneti napokon ingyenes-e. Ide pénzérméket lehet bedobni és ekkor megjelenik a képernyőn, hogy meddig hagyhatjuk ott a kocsit – amennyiben megfelel, meg kell nyomni a zöld gombot és a kiadott jegyet az autó szélvédője mögé kell tenni, jól látható helyre. Ezt a fizetési rendszert ma már sok magyar városban is megtalálhatjuk.....
2013-as frissítés!! Pisában bevezették azt, hogy nem fogadja el az automata a pénzt, amíg nem ütötted be a rendszámban található SZÁMOKAT, vagyis nem az egész rendszámot, csak a benne lévő számokat! Csak ezután lehet a nyílásba dobni a pénzérméket és nyomtatni a jegyet. Hogy miért is van így? Mert a marokkóiak a ferde torony közelében megtöltötték az utcákat és elkérték az időben még le nem járt jegyeket, amiket odaadtak más turistáknak pénzért vagy ha vettek tőlük pl. karkötőket. Azóta sokkal kevesebben vannak.

Vigyázat a takarítási napokkal, ezt külön táblák jelzik. Pl.: Mer 7-13 azt jelenti, hogy minden szerdán (Mercoledi) reggel 7-13-ig nem lehet egyáltalán parkolni, mert jön az 'utcaseprő autó' - ilyenkor nagy valószínűséggel nemcsak megbüntetik, hanem el is vontatják az itt maradt autókat.

Van ahol nem lehet megállni csak bizonyos napokon pl munkanapokon reggel 8 és este 8 között, csak szállítóknak. Este 8 és éjjel 3 között meg lehet állni munkanapokon, hétvégeken csak 0-3 óra között (kivéve az ünnepnapok). A parkolási díj 1 euro/óra, kivéve engedéllyel rendelkezők. Az egész térre vonatkozik.

Aki tilosban parkol, az büntetésre számíthat és lehet hogy a kocsiját is elviszik (kb 35 euro a büntetés, 150 euro az elvontatás díja). Ahol nincsen csík felfestve, ott általában nem lehet parkolni! A büntetést nem tudják magyar rendszámnál behajtani egyelőre (2014 májust írunk), viszont ha ott van még a rendőr és úgy mentek vissza, hogy találkoztok vele, akkor elveheti az autó papírjait, meg jogsit, amíg nem fizetitek ki pl. elmentek kivenni pénzt egy bank automatából. Nem lehet velük 'megbeszélni', inkább várjátok meg, hogy elmenjen.

Vigyázat! ZTL, azaz forgalom elől elzárt terület táblával nem csak Firenzében találkozhatunk, hanem szinte minden nagyvárosban. Ez a belvárosba való behajtást tíltja, így itt csak a helyiek mehetnek ide be és parkolhatnak a kocsi ablakába kitett speciális engedéllyel. Firenzében és Pisában felszerelték a videokamerákat is, így aki mégis behajt, az a rendszámja alapján büntetést kap levélben otthonába (lásd bővebben 'Firenze autóval')......

Parkolásos videokat is csináltam, az első a jegyes felvétel, klikk ide.

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145