fizetős strandok

Olaszországban nem a belépésért fizetsz a strandon hanem a napágyért, napernyőért és egyéb szolgáltatásokért. Itt a Cinque Terrén kevesebb a homokos strand de ezeket elég nagy részben utalják ezek a fizetős helyek

Itt ugye nincsenek közvetlen parti nyaralók mint a Balatonon, inkább a parti sétány a jellemző éttermekkel, boltokkal és ahol sekly a part ott fizetős strandokkal. A pálmafák között sétál a nagyérdemű télen nyáron, kiöltözve és a drága butikok kirakatait nézegetve vagy finom tengeri herkenytyűket kostolgatva az éttermek teraszain.  Ezek a fizetős strandok az úgynevezett BAGNO-k,

Hogyan is működnek?

A Cinque terrén sajnos kevés homokos part van, az 5 faluból valójában csak egyben mégpedig Monterossoban van ilyen. Persze ha kicsit tágítjuk a kört akkor Lericiben Portovenerében vagy Levantoban már van ilyen több is. Ezeknek a többi olasz társukkal ellentétben nincsen parkolója, ez fizikailag lehetetlen. A bejáratnál a büfében vagy ha van akkor a recepcion intézzük a fizetést, de van hogy senki sem állít meg és mikor már leültünk egy napernyő alá odajön az úszómester és ő figyelmeztet arra hogy fizetni kell és meg is mondja kinél és hogy melyik napernyőt foglalhatjuk el. Az árak havonta sőt van hogy hetente változnak, hétköznap olcsóbb lehet mint hétvégén, egyébként ki vannak írva a bejárathoz.  Augusztus de főleg a középső hete (15 feragosto) a legdrágább, de a hétvége is drágább a hétköznapnál. Általában fizettetnek velünk egy napernyőt 2 napággyal vagy napszékkel (20-50 euro/nap) és használhatjuk a szolgáltatások egy részét fizettség nélkül pl zuhany, öltözőkabin. A nagyobb családoknak megéri inkább egy tenda ( ejtsd tenda) ami valójában egy nagyobb falábakon álló tető (gazebo) asztallal, több napággyal és székkel, esetleg oldalsó függönnyel. Természetesen a tengerhez legközelebbi helyek a legkeresettebbek (és legdrágábbak) hiszen itt mindig érezni a szelet is meg persze közel a víz.Ez a napernyő drágább mint a hátsó sorban lévő és általában ez utóbbiak maradnak meg mert az elősket kiveszik a helyi olaszok egész szezonra. Az olcsóbb strandokon elég közel vannak a napernyők ezért előfordul hogy a szomszéd gyereke rád szórja a homokot. Aki nyugalmat akar inkább a hátsó sorokban válasszon helyet de ne a zuhany vagy kabinok mellett. Az átöltözéshez lehet kabint bérelni ami cabina, ez kulccsal zárható, van benne pad és tükör is, ha kiveszed egész napra bent is hagyhatod a cumodat.....

Aztán a recepcios vagy a piros nacis, feketére sült úszómester vagyis a bagnino meg is mondja, melyik számú napernyőnél horgonyozhatunk le, hiszen meg vannak számozva. Ha többen vagytok mint 2 csak inkább napágyat szeretnétek a napszékek helyett akkor fizetésnél kell előre mondani és fizetni - aztán a bagnino fogja pluszban kihozni vagy kicserélni.
Az öltöző egy közös kabin, ahol átöltözhetünk (ingyen), a kulcsot többnyire a kávézóban adják oda de van hogy bentről zárható.
Mindenhol van több wc, amik elég tiszták. A legtöbb helyen van hidegvizes zuhany ingyen és melegvizes zuhany általában egy kabinban, többnyire fizettség ellenében (zseton, feltöltős kártya vagy aprópénz). Tapasztalataim szerint sajnos csak kb másfél percig folyik a meleg víz egy zsetonnal.
Van kávézó - büfé - bar kávéval, üdítőkkel, szendvicsekkel, jégkrémmel meg sörrel, de sokszor egy igazi kis étterem is, ahol csak ebédidőben (12-15óra ) lehet valami meleget enni. Ez lehet pizza (de fagyasztott), tésztaféle, saláták de akár különleges tengeri vagy halételek is. A legtöbben beérik egy tésztával, én imádom a lapos, átsült szendvicset pl tonhallal és paradicsommal, majonézzel, hmmm. Vannak önkiszolgáló rendszerüek vagy a kávézóban kell kérni a menüről és lehet, hogy először a kasszánál fizetni kell majd a kapott blokkal a másik pultnál kérhetjük ki az ételt.
A parton vannak a már említett bagnino-k azaz fürdőmesterek (helyes fiúk piros naciban) egy létrás magas kakasülőnél, ő ügyel a rendre és nyugalomra, és persze figyeli a vizben levőket. Általában mellette van egy zuhany a sós tengervíz lemosására.

A szabad strandokon nincsen belépő így napernyő sem, lepakolhatjuk a cuccunkat, kisszéket, törölközőt és leverhetjük a saját napernyőnket is. Sok helyen van egyébként itt is büfé, és fizettség ellenében zuhany is. Monterossoban csak egy pici részt hagytk szabadstrandnak az állomás előtt és a kikötőben a csónakoknál is .

Strandos szótár

Bagno- fizető strand    spiaggia libera- ingyenes szabadstrand    parcheggio - parkoló    pagare- fizetni       bagnino- fürdőmester      doccia fredda/ calda- zuhany hideg/meleg    ombrellone - napernyő  gazzebo - árnyékos tető      lettino- napágy     sdrai - napszék       cabina -kabin      toilet- wc     spogliatoio - öltöző      chiave - kulcs     mare- tenger      acqua- víz     sabbia - homok     vento-szél     bar- büfé    scontrino-számla

Vasárnap soha ne menjetek a tengerpartra ha nem muszály (július - augusztusban)! Az olaszoknak ugyanis ez az egyetlen igazi szabadnapja, mert a szombat is rendes munkanap a legtöbbeknek. Így az úton iszonyú forgalom van reggel oda és főleg este visszafelé tehát órákig ülhettek az autóban, a parton ilyenkor nincs parkolóhely még hátrébb sem és a part is tele van, a büfében órákig kell sorbanállni és 3kor elfogy a hideg sör....

egyéb: Gyorsan méllyül a víz ezen a részen és ha hullámzik nehéz bemenni és kijönni. Ha erős a hullámzás akkor nem mennek a hajók sem és a fürdőmester sem  enged be senkit a vízbe - kivétel szokott lenni egy kis öbölszerű rész a monterossoi parti parkoló mellett. Itt is gyakran megjelennek a marokkóiak és karkötőket, szemüvegket és mindeféle csecsebecsét árulnak, ne ijedjetek meg, nem agresszívak és nagyon hálásak ha valaki pár eurot hagy náluk és persze alkudni is lehet.

Az összes strandos cikket itt találod összegyújtve klikk ide.

Hozzászólások   

0 #1 Rekavicky 2015-10-21 08:42
2014es mail
Szia Viki!

Alapvetően nagyon jól éreztük magunkat! Ami jó volt, hogy elèg közel voltunk a tengerparthoz, de sokat tudtunk kirándulni is. Cecina nagyon tetszett nekünk, így gyerekek nélkül lehet, hogy legközelebb odamennénk.

A parkolás Cecinában nem volt könnyű, de azért mindig megoldottuk.
A strand igényes volt, mi a fizetősre jártunk, egyik nap nem volt szabad ágy, akkor a szabadstrandra kellett mennünk. Kicsit nagy volt a zsúfoltság, legközelebb lehet, hogy más időpontot választanék.
Mindent összevetve nagyon jól éreztük magunkat, Toscána álomszép, de legközelebb az élethez közelebb mennék (ahol autó nélkül is eljutunk este egy hangulatos étterembe) és egy igényes szállodába.

Üdv: Bori

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145