Biciklivel Toscánában

A profik igazán szép és ismeretlen toszkán tájakra juthanak el a bicikli segítségével. Vannak biciklisutakat szervező helyi irodák is, akik mindent elintéznek: biciklit, bukósisakot, transzfer a túra helyére és vezetőt is adnak. Feltettem egy interaktiv biciklistérképet és összegyüjtöttem pár hasznos oldalat is

Először is szeretném ha képben lenne mindenki: Toszkánában nem sok sík terület van. Ahogy látjátok a képeken itt a terep lankás-dombos. Ez azt jelenti hogy azok akik otthon városban bicikliznek el a boltig vagy egy kiépített bicikliúton azoknak nem igazán felel meg az a terep. A Balaton és Velencei tavat körbekerülő bicikliúthoz hasonlókat itt ne keressetek, nem jellemzőek a külön biciklisutak. Az autók mellett lehet menni az eleve keskeny úton, beláthatatlan kanyarokkal és izzasztó emelkedőkkel, száguldós lejtőkkel vagy kimenni terepre a sok murvás földútra de az csak spéci biciklivel ajénlott. . A szűk utakon nincsen leállósáv, buszok és motorosok meg autók között/mellett kell lavírozni. Nem akarlak benneteket lebeszélni róla hogy itt is biciklizzetek, de inkább béreljetek itt biciklit ha majd itt is úgy gondoljátok hogy bírjátok.

Merre érdemes akkor? Lajatico 150m-en van a tengerzsinthez képest, Volterra 500m felett és Siena vagy San Gimignano is dombtetőre épült tehát ezt csak profiknak ajánlom. Ahol amatőrök esetleg gyerekes családok is mehetnének kerekezni az pl Lucca-Pisa és onnan végig a tengerparton Viareggiotól felfelé, na itt van bicikliút is ami a nyüzsgő sétálóutca mellett megy kilométereken keresztül. Aztán lehet biciklizni Cecinában vagy alatta pl San Vincenzoban, egészen Follonicáig, itt sik relatíve a terep és a parti üdülővároskákban bizotonságosabban lehet biciklizni és jobb is mint egy auto mert a parkolás nem egyszerű.

ajánlott útvonalak, öteletek infok:

  • Egy szuper interaktiv térkép Toszkánáról, ahol zölddel vannak a biciklisutak, lilával a biciklivel járható utak, klikk ide
  • A helyi turizmus iroda weboldalán több nyelven találhattok pontos utakat is, klikk ide
  • Aki szeretné bejárni Firenzét vagy környékét biciklivel itt talál kölcsönzési lehetőséget és útvonalterveket is a florenc by bike oldalán, klikk ide.
  • További ötletek vagyis weboldalak, ahol a biciklitúta szervezők programjairól olvashatsz (többnyire olaszul) az active Tuscany oldalán, klikk ide.
  • Lucca és környéke felfedezéséhez ajánlanak pontos útvonalakat, klikk ide
  • Montaione a turák kiindulás pontja, ez középen van. Mountainbike és utcai kerékpár túrák konkrét programmal klikk ide
  • a Chianti részen Firenze és Siena alatt Greve in Chianti város oldalán klikk ide
  • Chianti részen egynapos és több napos túrákat is szervez a Biking tuscany (angolul is)k, klikk ide
  • egy speci itteni szervező 6-10 napos biciklitúrákkal (angolul beszélő vezetővel) : klikk ide   
  • Toszkána déli részén a tengerparton maradva nagyon szép helyeken járhatunk, sok útvonal ötletet találunk a bellitaliabike oldalán, klikk ide.
  • A Livorno-Piombino közötti tengerpartról induló egészen a hegyekig felvezető ajánlott ibicikliutakat egy térképen is megnézhetitek klikk ide és a brochura is fent van on-line klikk ide

 

Hát remélem bírjátok szuflával :)

 

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145