2. primi piatti - első fogás

A mi levesünk helyett itt tésztát esznek szinte minden étkezéskor - Toszkánában különösen elterjedtek a főzelék szerű levesek és ezr féle tészta. Néhánynak az elkészítési módját is leírtam....

Terra - földi (nem tengeri)

A tészták formája és a szósz rajta megszámlálhatatlan féle lehet, meg sem kisérlem felsorolni őket. A "tortelloni"t mindenki ismeri szerintem, jellegezetes amiben ricotta (túrószerű sajtféle) és spenót van és paradicsomszósszal öntik le. Az erősebb ízű töltelékhez azonban egyszerű vajas szósz dukál - tészta recepteket a receptek nevű menüpontban találhattok.

Jellegzetesen toszkán az őszi idényben található erdei gombás '...con funghi porcini', a drága és fura szarvasgombás '...con tartuffo' és a vadragusak pl, vaddisznóval "con chingiale" ,vagy vadnyulas "con lepre". A magyarok által legismertebbek a 'milanese' azaz paradicsomos amit itt pomodoro-nak hívnak, a 'bolognese' azaz húsos-paradicsomos amit con ragu hívnak. Aztán az 'arrabiata' azaz csípős paradicsomos, a 'contadino', azaz hagymás paradicsomos a 'boscaiola' ami az erdei vagyis ebben gomba is van meg tejszín és az amatriciana ami paradicsomos szalonnás hagymás. A tejszínes-sonkás-borsós változatot az olaszok nem nagyon eszik, de a turisták által látogatott helyeken azt istalálunk a menün - de nehogy már ezt válasszátok!

Igazi levesek nincsenek scak a brodo (húslé) és a mintestrone vagyis zöldségleves. Az olasz levesek vagyis zuppa inkább főzelék szerűek, ebből igazán toszkán a "ribollita" azaz újraforralt, amiben mindenféle zöldség van és kenyérbél is. Hasonló a "zuppa di contadina" azaz a paraszt levese, de van babfőzelékhez hasonlító "zuppa di faggioli", csicseriborsós "zuppa di ceci" vagy zuppa di farro vagyis gersli.

Aztán a Maremma részen kedvelt vaddisznóhúsból készült scottiglia di cinghiale, vagy a főleg Firenze környékén elterjedt különlegesség a trippa alla fiornetina, ami valójában egy paradicsomos pacalpörkölt. Nagyon kedvelt és olcsó étel a pappa al pomodoro, ami száraz kenyérből és paradicsomból készülő fűszeres, pépes étel.

Fagioli all'uccelletta elkészítéséhez kell 600 gr főt toszkán bab (világosbarna színű)500 gr meghámozott friss paradicsom, fokhagyma, zsálya, olivaolaj, só, bors: az olajon megpuhítjuk az fokhagymát, zsályát, majd kivesszük a fokhagymagerezdet és rádobjuk a paradicsomot, babot , sózzuk, borsozzuk. Sürün kevergetve közepes tüznél összefőzzük őket.

Trippa alla Fiorentina elkészítéséhez kell 700gr föt pacal (gyomor) csíikokra vágva, 300 gr meghámozott, friss paradicsom, 5 kanál olivaolaj, 1 hagyma, fokhagyma, zellerszár, répa, babérlevél, bazsalikom, parmezámsajt, só, bors: minden fűszernövényt (kivéve bazsalikom) a fokhagymával együtt megpuhítjuk az olajban, majd ráteszzük a pacalt is és kevés melegvízzel felhigítva megfőzzük. majd rátesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és legalább fél óráig fözzük. Tálalás előtt meghintjük a bazsalikommal és reszelt parmezánnal.

 

Mare - tengeri

A tengerparton sokat találkozunk a 'spaghetti con le vongole' azaz kiskagylós spagettivel, aztan van '...de ezekről írtam egy külön menüben - klikk ide

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145