rafting és vadvizi sportok

miért ne lehetne a nyaralásba beilleszteni egy sportosabb, kalandosabb programot is, pl a hegyi folyón csónakkal lezubogni... a raftingon kívül van kajak, trekking és más hegyi program is

Aki még nem raftingolt annak bemutatnám hogy miről is van szó: adott egy hegyi patak vagy folyó ahol egy erre alkalmas erős gumicsónakkal lehet lezubogni. Vannak nyugisabb részek ahol evezni kell, meg vannak zubogósabb ahol a profi kiréndulás vezető utasításait követve hagyni hogy sodorjon a víz, besegítve néha az adott oldalon. Természetesen mindenkinek kell biztonsági felszerelés mint sisak meg a búvárruha főleg azért mert a víz télen nem túl meleg márpedig ez csak esős időszak után/alatt vagyis ősztől tavaszig műküdik amikor van elég víz ezekben a folyómedrekben. A csónakban összehangolt munka folyik ezért összehozza a tagokat legyenek ismeretlen sporto szerető emberek vagy barátok, kollégák, csalédtagok. Szerintem ideális csapatépítő kirándulás részeként is, de van aki születésnapjára vagy egy legénybúcsúra szervezi ezt az kalandot. Persze vannak nehézségi fokok és időben is lehet rövidebb, hosszabb túrákat csinálni ami azt jelenti hogy a kezdők, gyerekek és a profik is találnak maguknak megfelelő szintet. A gyerekek kb 10 éves kortól jöhetnek raftingolni, de a soft változatban már kisebbek is -  garantáltan növeli az önbizalmat hiszen sokkal veszélyesebbnek tűnik mint amilyen valójában! 

 

Na és nézzük kokrétan mit ajánlunk: A szakképzett vezetők mindent megtesznek hogy élvezetes legyen ez a pár órás program. A természet lágy ölén, Pistoia és Lucca feletti hegyekben találhatók olyan patakok/folyók ahol minden alkalmas egy raftingra is meg más vizes programra is (lásd lent).

  • a rafting-csónakok szinte elsüllyeszthetetlenek, vastag gumiból vannak és általában 6-8 főre készülnek, eredetileg vadászatra használták őket. Az evező erősebb mint egy sima evező hiszen ennek segítségével tudják eltolni a csónakot a szikláktól is, vagyis nem csak evezésre használandó
  • a résztvevőknek adnak komplett felszerelést vagyis sisakot/fejvédőt, mentőmellényt és neoprén cipőt és ruhát ami megvéd a hideg víztől és az esetleges horzsolásoktól. Ez kb 4mm vastag és gumiszerű, de mikropolusokkal és nem vízhatlan sőt, átengedi a vizet ami megmelegszik a test  melegétől és ezért alatta elég egy fürdőruha vagy polo. A sisak főleg a haléntékot védi míg a mentőmellény fenntart a vizen főleg azért mert ebben a környezetben nem lehet igazán úszni csak 'kilebegni' a folyó szélére
  • indulás előtt egy rövid elméleti oktatással kezdenek
  • gyalog 1 percre van egy fantasztikus fürdőhely ahol mindenki megfürödhet, bár útközben is vannak olyan részek ahol meg lehet állni és beugrani egy szikláról vagy fürödni
  • mindenkire kötnek biztosítást ami benne van az árban

árak: a legkedveltebb túra WW-III vagyis közepes szintű és kb 4 kmes szakaszt jelent, általában másfél óra és az ára 40 euro , gyerekeknek (10év felett) 32 euro. A soft változat csak 2 km, másfél óra és csak 30 euro felnőtteknek, 20 euro gyerekeknek - már 5 éves kortól. 

Természetesen több raftingos cég is van a helyszínen én több kritérium alapján választottam ki ezt a csapatot (szakképzettség, életmentő-vizsga, gyakorlati tapasztalat ). A vezetők több nyelven beszélnek, az olasz mellett az angol és francia is adott de ha van elég jelentkező akkor tudunk biztosítani magyar nyelvű kísérőt is kis többletköltség ellenében. 

Más vizes programot is csinálhattok Toszkánában, ilyen pl a canyoning ami azt jelenti hogy a patak útját követve a mederben gyalogol a csapat, lehet mászni a köveken és csúzdázni a vízesésekben, természetesen ehhez is ugyanolyan neoprén ruházat kell. Egy vezető 4-8 főt visz egyszerre, adott pontokon megpihenve és fürdést is beiktatva. Ez nem feltétlenül extrém sport hiszen a tereptől függően könnyebb vagy nehezebb: kezdőknek másfél órás a kirándulás aminek ára 50 euro (10-14 év közötti gyerekeknek 45 euro), míg a közepes nehézségű 2,5 óráig tart és 70 euroba kerül (gyerekeknek 65 euro). 

Aztán ott a kayak, amiben egy ember ül és a vadvizi változat általában 2 méternél nem hosszabb. Kisebb csoportokban egy vezető segítségével lehet leevezni a folyó vadabb vagy nyugodtabb szakaszán, nehézségi foktól függően.  

Érdeklődni és foglalni az új Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  emailcímen lehet Vikinél, magyarul.

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145