Tartufo San Miniatoban

A híres és drága szarvasgomba vagyis tartufo egyik fontos lelőhelye a toszkán San Miniato városa ahol minden év novemberében rendezik meg a fesztivált. A fehér tartufo mellett rengeteg heyli finomságot is megkostólhatnak akik eljutnak ide.

A fehér tartufo egy igazán ritka kincs, kivételes helyeken és megfelelő iőjárás mellett terem csak meg. A kisebb, göcsörtös krumplihoz hasonlító tartufonak sok fajtája van, a barnás és szürke változatot több helyen akár egész évben is megtalálhatjuk míg ezt a fehéret csak október-november és december hónapokban. Az erdőkben főleg a fák gyökereinek közelében alakulnak ki ezek a kis csomók amit főként gázhoz hasonlító szaga miatt ismerhetünk fel. A malacokkal és kutyákkal keresik de őket is be kell tanítani. A fehér aranynak is nevezett tartufoból elég egy kicsit reszelni a tésztára vagy a húsra és máris érezni a különös illatot és ízt. Azt szokták mondani hogy valaki vagy imádja vagy ki nem állhatja ezt az illatot, középút nem létezik.

 

számokban: A 2012es évben 4644 szarvasgomba szedési engedélyt adtak ki Toszkánában. A San Miniátóban évente talált szarvasgomba száma kb 80-100 mázsa, ami az olasz vagyis nemzeti mennyiség 25%a, vagyis igen jeneltős. A fehér tartufot szeptembern 10 december 31ig leeht keresni hivatalosan.   Az ára nagyon magas, hiszen egy kg 2-5ezer euro között van. Nem íram el, tényleg ennyi de azért senki sem vesz belőle kilószámra cska egy kisebb darabkát általában.

Az alábbi képek nagy részét én magam csináltam a 2015ös san miniatoi fesztán.

Could not load widget with the id 587.

 Maga San Miniato is megér egy kiréndulást, legalábbis nekem mert én ott laktam a közelében az első 4 évben amikor kiköltöztem. Meg átmegy rajta a via francigena gyalogút, és egyébként is nagyon szép a kilátás a fenti törönyból - a városról írtam a Firenze környéki menüben.

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145