Iszik vagy vezet ??

Lássuk az egyik legtöbbet feltett kérdéseteket: Mennyit (alkoholt) lehet inni vezetés előtt Olaszországban?

Hivatalosan a soför vérében     0,5g/l    alkoholszint felett büntetnek, ami kb 1 bő pohár bor/sör.

Aki túllépi ezt a szintet attól alapesetben 10 pontot levonnak és: a 0,5-0,8 g/l közötti értéknél a bünti 500-2.000 eu és 3-6 hónap jogosítvány bevonás. Akit 0,8-1,5g/l közötti értékkel kapnak el az 800-3.200 eu között fizet, 6-12 hónapra megvonják a jogsiját és akár 6 hónapra be is zárhatják. Akinél még magasabb értéket mérnek már 6000 euro a maximum, a jogsit már 1-2 évre is bevonhatják és lecsukhatják 6-12 hónapra és az autót is elkobozhatják. Aztán jön az apróbetűs rész vagyis súlyosbító tényezők, visszaesők, hivatásos sofőrök stb.

 

DE az olasz rendőrök nem azzal kezdik hogy előkapják a szondát mert itt szinte mindenki iszik bort étkezéshez. A különbség nagy,+ az olaszok ugyanis minden étkezéshez isznak bort de nem esnek túlzásba vagyis nem részegednek le a végére. Mivel evés közben isznak a hatása is gyengébb, hiszen egy olasz 4-5 fogásos ebéd időben is hosszabbra nyúlik, sokszor késő éjjelre amit egy kává zár le. Még esküvőkön sem jellemző az hogy bárki is leigya magát a sárga földig. Persze a fiatalok a táncos estéken azért legurítanak több pohár alkoholos italt de egy szabály szerint éjjel 2 után nem adhatnak alkoholos italt senkinek még a szórakozóhelyeken sem. A másik hogy mivel tényleg napi szinten isznak bort (keveset) a szervezetük is talán jobban hozzászokott. 

Nem azt mondom hogy nyugodtan igyatok mert úgysem kap el a rendőr hanem azt hogy ne mondjatok le egy gyertyafényes vacsorán egy pohár finom borról ( csak ne vigyétek túlzásba). Ha nem vagytok benne biztosan hogy képesek vagytok biztonságban vezetni akkor inkább ne üljetek a volán mögé, kérejetek meg valakit hogy vigyen el Benneteket. Ne felejtsétek el hogy mindenkinek máshogyan reagál a szervezete ami rengeteg faktortól függ tehát ami nekem meg sem kottyan lehet a másiknak már túl sok akkor is ha a szint alatt marad.

Több publikus helyen tettek ki autómatákat vagy árulnak egyszerhasználatos alkoholtesztet amibe bele kell fújni ( ETILOMETRO ) pl éttermekben, szórakozóhelyeken így megtudhatjátok mennyi is az annyi. Sőt az alkoholszinttel kapcsolatos informáciokat ki kell mindenkinek függeszteni különben 7-30 napra be is zárhatják. 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145